ХІМІЯ 9 клас


8 тиждень ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

1) перейдіть за посиланням http://www.chemistry.in.ua/grade-9/nucleic-acid
2) прочитайте інформацію та занотуйте відповіді на питання :

  • Які типи нуклеїнови кислот існують?
  • У чому відмінність ДНК та РНК?
  • У чому полягає роль нуклеїнови кислот?
3) Пройдіть тестування
( результат роботи  надішліть в ОП)

3.1- У наведеному переліку знайдіть зайву речовину: 
а) глюкоза;
б) спирт;
в) крохмаль;
г) сахароза.
3.2-. До запасних поживних речовин тваринного організму належать: 
а) жири;
б) крохмаль;
в) глікоген.
3.3 -. Денатурація білків – це…: 
а) розпад амінокислот;
б) порушення функції білка;
в) повне руйнування білкової молекули.
3.4. Просторова конфігурація білкової молекули, що нагадує спіраль називається структурою:
а) первинною;
б) вторинною;
в) третинною.
3.5 -Позначте формулу етанолу: 
а) С2Н5ОН;
б) С2Н5ОС2Н5;
в) С3Н7ОН.
3.6 -При потраплянні в організм метиловий спирт: 
а) діє заспокійливо;
б) викликає сліпоту;
в) збуджує апетит.
3.7.- Приємний запах квітів зумовлений наявністю: 
а) кислот;
б) естерів;
в) етерів;
г) спиртів.
3.8 -Крохмаль належить до: 
а) дисахаридів;
б) полісахаридів;
в) моносахаридів.
3.9-. Крохмаль можна відрізнити від целюлози: 
а) за зовнішнім виглядом;
б) за продуктами згоряння;
в) дією спиртового розчину йоду.
3.10- Закінчіть рівняння реакцій, назвіть речовини:
СН3ОН + К →
С2Н5ОН + CuО →
СН3ОН + HCI →
СН3COОН + Na →
СН3COOН + CaO →
СН3COОН + Ba(OH)2 →





7 тиждень ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

1) прочитати параграф 39
2) зробити міні конспект( поділ органічни речовин, приклади природних і синтетичних сполук)
3) пройти тестування https://naurok.com.ua/test/start/4422
4) скрін результату тестування відправити в ОП





VІ ТИЖДЕНЬ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ
«ПОЧАТКОВІ ПОНЯТТЯ ПРО ОРГАНIЧНI СПОЛУКИ»

1. Укажіть фізичні властивості метану за нормальних умов.

А газ, добре розчинний у воді
Б безбарвний газ, легший за повітря
В газ, погано розчинний у органічних розчинниках
Г газ із різким запахом

2. Складіть рівняння реакції горіння( повного окиснення) пропану. Укажіть суму всіх коефіцієнтів.

А 10 Б 11 В 12 Г 13

3. Реакцію гідрування жирів використовують для виробництва
А пальмової олії 
Б вершкового масла
В маргарину
 Г мила

4. Спільним у характеристиках крохмалю й целюлози є
А загальна формула
Б ступінь полімеризації
В галузі застосування
Г взаємодія з йодом

5. Під час взаємодії амінокислот між собою утворюються
А білки
Б вуглекислий газ і вода
В вуглеводи
Г жири

6. Установіть відповідність між гомологом метану і його молекулярною
формулою.
Назва гомолога метану Молекулярна формула      
А гексан                                  1 С7Н16
Б пропан                                 2 С6Н14
В нонан                                   3 С3Н8
Г декан                                    4 С9Н20
                                                 5 С10Н22

7. Установіть відповідність між назвою і формулою вуглеводу
.
Назва вуглеводу                Формула вуглеводу
А сахароза
Б глюкоза
В крохмаль
Г етанол
                                               1 С2Н5ОН
                                               2. С12Н22О11
                                               3 (С6Н10О5)n
                                               4 C6H12О6
                                               5 С6Н10О5


8. Укажіть предмет, виготовлений з органічних речовин.
А цегла
Б кулька кулькової ручки
В тарілка одноразового вжитку
Г електрична лампочка

9. Укажіть перелік продуктів лише органічного походження.
А бензин, гас, кам’яна сіль
Б чавун, каучук, бавовна
В поліетилен, олія, крохмаль
Г шовк, вовна, скло

10. Дайте розгорнуту відповідь
Де у побуті можна спостерігати явище денатурації?



.

V ТИЖДЕНЬ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ
настав час практично застосувати свої знання- час ДОМАШНЬОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ!!!!!

1) відкрий підручник, стор. 215
2) ознайомся з інструкцією, підготуй робочу поверню,  ПАМ*ЯТАЙ ПРО ПРАВИЛА ТБ


3) виконай завдання ( для досліду бери невеликі порції харчових продуктів: хліб, печиво, варені рис, картопля, макарони, цукерки, фрукти, овочі, йогурт, сметана.... все що забажаєш перевірити на вміст крохмалю)

4) зроби   загальне фото результату дослідження ( фото 1)  та заповненої у зошиті таблиці(фото 2)
 5) 1 і 2 фото  вишли вчителю

Підручник Хімія 9 клас Григорович 2017









IV ТИЖДЕНЬ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ
ВИВЧЕННЯ НОВОЇ ТЕМИ
Поняття про нітрогеновмісні органічні сполуки. Амінокислоти. Білки.
Прослуайте відео та прочитайте параграф 38
Випишіть у міні конспект
1. Що таке "амінокислоти"
2. Що таке " Білки"
3. Який тип зв*язку утворює первинну  структуру білку
4. Які структури білка існують
5. Що таке " денатурація білка"

ПРОЙДІТЬ ТЕСТУВАННЯ 
( з 1- 5 питання - тести, далі пронумеруйте від 1-12 та визначте " ТАК-НІ" для кожного твердження, скрін результатів надішліть в особисті)
1)Яка функціональна група відсутня в складі амінокислот?
а) аміногрупа                     в) гідроксогрупа
б) карбонільна група         г) альдегідна група
2)Що являє собою білок?
а) поліпептид                     в) полінуклеотид
б) полісахарид                    г) амінокислоту
3) Послідовність амінокислотних ланок у молекулі білка — це…
а) первинна структура       в) третинна структура
б) вторинна структура       г) четвертинна структура
4) Які властивості проявляють амінокислоти?
а) кислотні властивості     в) амфотерні властивості

б) основні властивості   г) це інертні сполуки
5) Як називається необоротне осадження білка?
а) денатурація                     в) сатурація
б) дефекація                        г) гідратація


6) Дайте відповідь " Так - НІ"







ІІІ  тиждень ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ
ВИВЧИ АБО ПРИГАДАЙ 

ЖИРИ 
Жири — це естери( складні ефіри)  гліцеролу і  вищи карбонових кислот. 
Тверді жири утворюються насиченими карбоновими кислотами( пальмітиновою, стеариновою), рідкі — ненасиченими (олеїновою, лінолевою). 
Рідкі жири можна перетворити на тверді за допомогою реакції гідрування ( так олії перетворюють на  рослинний маргарин). 
Жири — біологічно активні речовини.

ВУГЛЕВОДИ. ГЛЮКОЗА. САХАРОЗА. КРОХМАЛЬ. ЦЕЛЮЛОЗА 
Глюкоза С6 Н12О6 — поширена у природі сполука, утворюється в рослинах у результаті реакції фотосинтезу. 
Як багатоатомний спирт глюкоза взаємодіє з купрум(ІІ) гідроксидом. 
Глюкоза — біологічно активна речовина. 
Сахароза С12Н22О11 синтезується в рослинах, відома як буряковий, або тростинний, цукор. 
Сахароза — цінний харчовий продукт.
Крохмаль (С5 Н10О5 )n — природний полімер. 
Рослини запасають енергію у вигляді крохмалю. 
У гарячій воді крохмаль утворює клейстер. 
Для виявлення крохмалю використовують йодокрохмальну реакцію. 
Целюлоза (С5 Н10О5 )n — вуглевод полімерної будови. 
Целюлоза — будівельний матеріал рослин. 
Целюлоза горить з виділенням великої кількості теплоти. 

ПЕРЕГЛЯНЬ ВІДЕО!!!!!



ВИКОНАЙ ТЕСТИ ( результат запиши у зошит, фото висилай в особисті!)

1)За хiмiчною природою жири належать до
 А солей;   Б естерiв;    В карбонових кислот;    Г спиртiв

2) Укажіть, яка кислота бере участь в утворенні твердого жиру 
А етанова;    Б олеїнова;    В ортофосфатна;      Г пальмітинова 

3) Укажіть, для виробництва якого продукту використовують реакцію гідрування жирів. А оливкової олії;     В маргарину;      Б вершкового масла;                                                    Г рафінованої соняшникової олії

4)  Продуктами повного окиснення вуглеводів є 
А сіль і вода;    В карбон;     Б спирт і кислота;      Г вуглекислий газ і вода

5) Установіть відповідність між формулою речовини і класом, до якого вона належить. Формула речовини      
 А С2 Н5 ОН                                                 
 Б СН3 СООН
 В (С6 Н10О5 )n
 Г С2 Н6 
Клас речовин    
 1  алкани
 2  карбонова кислота 
 3  жир
 4 спирт
 5 вуглевод

 6) Виберіть правильні твердження: «За кількістю гідроксогруп спирти бувають…»
1) одноатомні;  2) багатоатомні; 3) насичені; 4) ненасичені
а) 1, 2                                    в) 1, 3
б) 2, 3, 4                                г) 2, 4
7). Яка група є функціональною групою спиртів
а) –ОН                                  в) –СООН
б) –СНО                               г) NН2
8). Яка сполука не належить до спиртів?
а) етанол                               в) бензен

б) метанол                            г) гліцерин

9)Виберіть НЕправильне твердження
а) стеаринова і пальмітинова кислоти — вищі карбонові насичені кислоти;
б) олеїнова кислота входить до складу твердих жирів;
в) мило — це натрієві і калієві солі вищих карбонових кислот;
г) жири — це естери гліцерину і вищих карбонових кислот.

10)Що є продуктами гідролізу сахарози?
а) глюкоза                             в) глюкоза і фруктоза
б) фруктоза                           г) амінокислоти







ІІ тиждень ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ 
9 клас
1) УВАЖНО прочитати параграф 34,35!!!!
  виконати впр. 420 ст. 195 та впр. 435 ст.202
 ( скласти рівняння реакцій, розв"язування задач на високий бал)
2)  з параграфів 36,37 виписати та вивчити формули ГЛЮКОЗИ, САХАРОЗИ, ФРУКТОЗИ, КРОХМАЛЮ та ЦЕЛЮЛОЗИ,
виписати рівняння реакцій гадролізу сахарози та повного гідролізу кромалю
3)  виписати абзац ( стор. 211) та схематичне рівняння,  що описує виявлення крохмалю в харчових продуктах.
( розв"язки вправ та конспект заскрінити та прислати для перевірки) 




І тиждень ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ 
9 клас прочитати
Навчайтесь граючись!!!!



ОБОВ*ЯЗКОВО пройдіть тест, скріншот результату опублікуйте

Немає коментарів:

Дописати коментар